Κοτσάνη Μαρίνα

Η Μαρίνα Κοτσάνη είναι Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στη Γηριατρική, διδάκτορας Ιατρικής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Μεθοδολογία της Έρευνας από το ΑΠΘ. Από το 2015 ζει και εργάζεται στη Γαλλία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Νανσύ (CHRU Nancy) και στο αντίστοιχο Κέντρο Αναφοράς και Έρευνας για Διαταραχές Μνήμης (CMRR), αφού ολοκλήρωσε αρχικά τη μετεκπαίδευσή της στη Γηριατρική και έπειτα εθνικό πρόγραμμα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης πάνω στη Νόσο Αlzheimer και τις συναφείς διαταραχές. Στο διάστημα 2016-2019 συμμετείχε ενεργά στο συντονισμό του κλινικού μέρους της ευρωπαϊκής πολυκεντρικής μελέτης FrailSafe (πρόγραμμα Horizon 2020) πάνω στην γηριατρική ευπάθεια και τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Είναι μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Γηριατρικής και Γεροντολογίας (SFGG). Παράλληλα δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα διαμέσου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας Γήρανσης (ΕΕΜΕΓ), της ομάδας ενδιαφέροντος γηριατρικής ευπάθειας του Ερευνητικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΑΠΘ και ως εισηγήτρια στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα” του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι μέλος των Ομάδων Global Europe Initiative και Young Geriatricians’ Initiative groups, των Ομάδων Ειδικού Ενδιαφέροντος (SIG) Diabetes, Frailty & Resilience, Pharmacology, Systemic Review & Meta-analysis και Education & Training της Ευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρείας (European Geriatric Medicine Society-EuGMS), ενώ συμμετέχει και στις δράσεις του Ελληνικού Κονσόρτιουμ για τη Γηριατρική (Hellenic Consortium for Geriatric Medicine) με στόχο τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της EuGMS στην Αθήνα το 2021 και την αύξηση της επίγνωσης του ιατρικού κόσμου και ευρύτερου κοινού στην Ελλάδα πάνω στην ειδικότητα της Γηριατρικής.

Τα επιστημονικά πεδία ενδιαφέροντος της περιλαμβάνουν τις γνωστικές διαταραχές, το σύνδρομο γηριατρικής ευπάθειας, τον σακχαρώδη διαβήτη, την καρδιαγγειακή νόσο των ηλικιωμένων, αλλά και την εκπαίδευση στην Γηριατρική. Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει ως εισηγήτρια ή προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα συνέδρια και εκπαιδευτικά σεμινάρια σχετικών γνωστικών αντικειμένων. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφική ομάδα εργασιών δημοσιευμένων σε peer reviewed επιστημονικά περιοδικά, ενώ λειτουργεί και η ίδια ως reviewer στο περιοδικό European Geriatric Medicine.