Μπογράκου-Τζανετάκου Ειρήνη

Η Ειρήνη Τζανετάκου είναι διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κλινική Διαιτολόγος (Registered Dietitian, Health Professions Council, UK), ενώ κατέχει πτυχίο βιοϊατρικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο του Brighton της Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι λέκτορας προ-πτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από το 2008 και συμμετέχει σε πλειάδα ερευνητικών μελέτων. Το 10ετές κλινικό διαιτολογικό της έργο αφορά σε ασθένειες του που συνδέονται με τον μεταβολισμό και τις ασθένειες της γήρανσης όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και η παχυσαρκία. Επίσης έχει τελέσει βασική οργανώτρια του Διαιτολογικού Βαριατρικού Χειρουργικού Τμήματος της λαπαροσκοπικής μονάδας του ΓΝΑ Ιπποκρατείου, και συν-ιδρύτρια της θεραπευτικής ιδιωτικής κλινικής «Υγείας Αρωγός - Ιατρική Σώματος και Νου».

Ερευνητικά την ενδιαφέρει η διαδικασία της γήρανσης και οι παράγοντες που επηρεάζουν την μακροζωϊα καθώς και την ποιότητα ζωής κατά την 3η ηλικία.

Ο μακροχρόνιος στόχος της ερευνητικής της πορείας είναι η αναγνώριση βασικών μονοπατιών της γήρανσης και των βιοδεικτών που αναδυκνύουν την υγειή μακροζωία.

Επίσης, μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον τρέφει για την έννοια του διατροφικού προγραμματισμού του μεταβολισμού των απογόνων κατά την διάρκεια της κύησης και ανάπτυξης και η σύνδεση αυτής με τον ρυθμό βιολογικής γήρανσης.