Μπενέτος Αθανάσιος

Ο Αθανάσιος Μπενέτος γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Aποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1980. Από τοτε ζει στην Γαλλία, είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά.

Μεταξυ 1980 και 1984 ειδικεύθηκε στην καρδιολογία στο Παρισι. Στη συνέχεια μετέβη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ως research fellow Boston University Hypertension Laboratory Dir. Dr Harry Gavras) από το 1984 έως το 1987.  

Το 1987 επέστρεψε ως επιμελητής Πανεπιστημιακή Κλινικη Υπερτασης και Αγγειακων Παθήσεων (Παρίσι, Hopital Broussais, Dir Pr Michel Safar). Από το 1992 έως το 1995 διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Θεραπευτικής Πανεπιστήμιο του Παρισιού Université Paris VΙ - Pierre et Marie Curie. Στο εν λόγω Πανεπιστήμιο έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος το 1994. Το 1996 έλαβε την θέση του Διευθυντή Ερευνών (Directeur de Recherche) στο Γαλλικο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, INSERM. Με αυτη την ιδιότητα παρέμεινε μεχρι το 2002 στον Νοσοκομείο Broussais και στην μονάδα INSERM στην Ιατρική σχολη Broussais-Hotel Dieu.  Παράλληλα, ήταν επικεφαλής του τμήματος  Επιδημιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης και Θεραπείας του Παρισιού (Centre d'Investigations Preventives et Cliniques, Paris) από το 1995 έως το 2002.

Το 2002 εκλεχτηκε τακτικος καθηγητής Παθολογίας, Γηριατρικής και Βιολογίας της Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Νανσύ της Γαλλίας.  To 2016 εφτασε στην ανωτατη βαθμίδα των Γαλλικων Παν/μίων (Classe Exceptionnelle 2 niveau). Από τo 2002 διευθύνει το Τμήμα Γηριατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νανσύ. Απο το 2014 διευθυνει και την Federation Hospital-University on Cardiac and Arterial Aging (FHU-CARTAGE).

Tον Νοέμβριο του 2012 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα,  διετέλεσε, μέλος ΔΣ της Ευρωπαικής Ακαδημιας Ιατρικης της Γήρανσης (ΕΑΜΑ) (2006-2012), μέλος του ΔΣ και οικονομικος Διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γηριατρικής και Γεροντολογίας (ΙΑGG) (2009-2013), Ακαδημαικός Διευθυντής της Ευρωπαικής Γηριατρικής Εταιρείας (EUGMS) (2014-2018), Εκλεγμένος Πρόεδρος της εν λογω εταιρειας απο το 2018, ενω διετέλεσε και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Αγγειακής Υγειας και Γήρανσης (ISVHA) μεταξυ 2012-2017.

Είναι μέλος πολυάριθμων Γαλλικών και Διεθνών  Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών καθώς και του Εθνικού Κέντρου Γαλλικών Πανεπιστημίων (CNU), ενώ  συμμετέχει στην έκδοση πληθώρας επιστημονικών περιοδικών.

Το ερευνητικό του έργο είναι προσανατολισμένο στην παθοφυσιολογία της γήρανσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα τελομερή, την αρτηριακή σκληρία και τις καρδιαγγειακες ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Σημαντικό τμήμα των ερευνητικών του ενδιαφερόντων καταλαμβάνει η μελέτη της αρτηριακής υπέρτασης, και η προσαρμογη της θεραπεία της στους ηλικιωμενους αναλογα με τον βαθμο ευπάθειας των ατομων αυτων.

Οι δημοσιευμένες εργασίες του σε εγκυρα επιστημονικά περιοδικά είναι περισσότερες από 370 και έχουν λάβει πλέον των 18 χιλιάδων αναφορών .

Το 2010 εξεδόθη το βιβλίο του στη Γαλλική Γλώσσα: "L'ABCDaire du futur Centenaire", εκδ. Robert Laffont που μεταφραστηκε στα ελληνικα «Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου» εκδ. Πατακη.

Το 2019 εξεδοθη το βιβλιο του « The Cambridge Handbook of Successful Aging »