Μπενέτος Αθανάσιος

Αθανάσιος Μπενέτος

Ο Αθανάσιος Μπενέτος γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Aποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών και εν συνεχεία ειδικεύθηκε στην καρδιολογία, όπως ο πατέρας του. Στη συνέχεια μετέβη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης ως research fellow από το 1984 έως το 1987, ενώ πραγματοποίησε τις διδακτορικές σπουδές του στο Παρίσι, στο  Université Paris VΙ - Pierre et Marie Curie, από όπου και έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορος το  1994.  Στο εν λόγω  Πανεπιστήμιο του Παρισιού διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής Θεραπευτικής από το 1992 έως το 1995.

Παράλληλα, ήταν κλινικός και επιστημονικός συνεργάτης στο Νοσοκομείο  Broussais στο Παρίσι, από το 1988 έως το 2002, και επικεφαλής του τμήματος  Επιδημιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης και Θεραπείας του Παρισιού (Centre Medical d'Investigations Preventives et Cliniques, Paris) από το 1995 έως το 2002. Κατά την ίδια περίπου χρονική περίοδο (1996 έως 2002) κατείχε και την  σημαντική θέση του Διευθυντή Ερευνών του Γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, INSERM. Από το 2002 διευθύνει το Τμήμα Γηριατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νανσύ, καθώς και το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης για τη Γήρανση EFORVIE, του Πανεπιστημίου Νανσύ.

Ο κ. Μπενέτος κατέχει σήμερα τη θέση του Καθηγητή Παθολογίας, Γηριατρικής και Βιολογίας της Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Νανσύ της Γαλλίας, ενώ διατελεί Πρόεδρος του οικείου Τμήματος της Γηριατρικής. Παράλληλα, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Παγκόσμιας Οργάνωσης Γηριατρικής και Γεροντολογίας (ΙΑΟΟ), Ακαδημαικός Διευθυντής της Ευρωπαικής Γηριατρικής Εταιρείας (EUGMS), Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Αγγειακής Γήρανσης (ISVHA) και έχει καταξιωθεί ως ένας από τους επιφανέστερους γηριάτρους στον κόσμο. Tον Νοέμβριο του 2012 αναγωρεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1981 ζει στο Νανσύ της Γαλλίας, είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά.

Είναι μέλος πολυάριθμων Γαλλικών και Διεθνών  Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών καθώς και του Εθνικού Κέντρου Γαλλικών Πανεπιστημίων (CNU), ενώ  συμμετέχει στην έκδοση πληθώρας επιστημονικών περιοδικών.

Οι δημοσιευμένες εργασίες του είναι περισσότερες από 306 και έχουν λάβει πλέον των 12 χιλιάδων αναφορών.

Το 2010 εξεδόθη το βιβλίο του «Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου» στην Ελληνική και τη Γαλλική Γλώσσα: "L'ABCDaire du futur Centenaire".

Το ερευνητικό του έργο είναι προσανατολισμένο στην παθοφυσιολογία της γήρανσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα τελομερή, την αρτηριακή γήρανση και τις ασθένειες που συνδέονται με το γήρας. Σημαντικό τμήμα των ερευνητικών του ενδιαφερόντων καταλαμβάνει η μελέτη της αρτηριακής υπέρτασης, της διατροφής, η ανεύρεση βιοδεικτών που θα μας επιτρέπουν να αποτυπώνουμε τις διαδικασίες της γήρανσης, η επιδημιολογική γενετική καθώς και η θεραπεία των βιολογικών αλλαγών που χαρακτηρίζουν την γήρανση των μεγάλων αρτηριών.