Ενημερωτικό Δελτίο

Προκήρυξη Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών "Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα"
 
Η Ιατρική Σχολή Αθηνών ανακοινώνει την προκήρυξη θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για το νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών "Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα", για έναρξη μαθημάτων τον Οκτώβριο του 2019, υπό την διεύθυνση του Προέδρου της Καθηγητή Παθολογίας Πέτρου Π. Σφηκάκη με την επιστημονική συμβολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρίας (EUGMS) Καθηγητή Γηριατρικής Αθανασίου Μπενέτου. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε γιατρούς που ενδιαφέρονται για την φροντίδα ηλικιωμένων ασθενών, και θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο για Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους, αλλά και για ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που αναλαμβάνουν γηριατρικούς ασθενείς. Η φοίτηση διαρκεί τρία διδακτικά εξάμηνα, εκ των οποίων τα πρώτα δύο περιλαμβάνουν διαλέξεις κάθε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί, ενώ κατά το τρίτο πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση και η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας, σε ευέλικτο ωράριο. Η υποβολή φακέλων υποψηφιότητας γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση geriatric.pms.uoa@gmail.com ως και 31 Μαίου 2019. Περισσότερες πληροφορίες και δικαιολογητικά υποψηφιότητας στους κάτωθι συνδέσμους: 
 
https://geriatric.med.uoa.gr/
 

2020

Η Ελληνική Ένωση Γηριατρικής, της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι η Ε.Ε.Μ.Ε.Γ, διεκδίκησε με επιτυχία την διοργάνωση του 16ου Συνέδριου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γηριατρικής (EuGMS) τον Οκτώβριο του 2020 στo Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η διαδικασία επιλογής χώρας διοργάνωσης μεταξύ Ελλάδος, Ισραήλ και Σουηδίας, έλαβε μέρος στην Νίκαια, Γαλλίας, κατά την διάρκεια του 13ου Συνέδριου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γηριατρικής (EuGMS) τον Σεπτέμβριο του 2017. 

Η παρουσίαση της Ελληνικής υποψηφιότητας είχε ως κεντρικό θέμα την δημιουργία συνεργειών μεταξύ χωρών βορρά και νότου με στόχο την συσπείρωση γηριατρικών φορέων και δυνάμεων που ασχολούνται με την γηριατρική από τον Ελληνικό και ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων και της Μεσογείου για την ανάπτυξη της Γηριατρικής στην περιοχή. 

Η Ελληνική υποψηφιότητα παρουσιάστηκε από τους: 

Γ. Ελλούλ, Αν. Καθηγητής Παν. Πατρών, Πρόεδρος Παν. Εταιρείας Γηριατρικής και Γεροντολογίας- Π.Ε.Γ.Γ

Γ. Σούλης, Γηρίατρος, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης- Ε.Ε.Μ.Ε.Γ

Σ. Κοσμίδης, Γηρίατρος, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης -Ε.Ε.Μ.Ε.Γ

Μ. Κοτσάνη , Γηρίατρος, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης -Ε.Ε.Μ.Ε.Γ

Ε. Βουδικλάρη ,Υπεύθυνη Ανάπτυξης, Γ. Γραμματέας Ε.Ε.Μ.Ε.Γ

Δείτε παρακάτω τις δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ σχετικά με την προσπάθεια της Ελληνικής υποψηφιότητας  για την διεκδίκηση και διοργάνωση του Πανευρωπαικού Συνεδρίου Γηριατρικής- EuGMS, στις 7-9 Οκτωβρίου 2020 στην χώρα μας.
 
GREEK TRAVEL PAGES (GTP) https://news.gtp.gr/2018/06/20/eugms-2020-greece-host-16th-european-geriatric-medicine-congress/
 
ONLINE ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ECOZEN https://ecozen.gr/2018/06/stin-ellada-etisio-synedrio-tis-panevropekis-giriatrikis-eterias-eugms/

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ http://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-f/sthn-a9hna-to-paneyropaiko-synedrio-ths-/21206

BANKWARS www.bankwars.gr/giransi-proetoimasies-gia-to-synedrio-tis-eugms-stin-athina/ 

2018

Διοργάνωση του 1ου Προ-συνεδριακού σεμιναρίου “ EuGMS 2020 " με τίτλο Healthy Aging: Ο ρόλος της διατροφής και της άσκησης στην Υγιή Γήρανση”, 10 Νοεμβρίου 2018, Αμφιθέατρο Ινστιτούτου Pasteur.
Βρείτε ΕΔΩ το Προκαταρκτικό Πρόγραμμα και  συμπληρώστε ΕΔΩ την φόρμα εγγραφής
Το φετινό σεμινάριο αποτελεί την αρχή κύκλου προσυνεδριακών σεμιναρίων που θα διοργανωθούν  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και σε Βαλκανικές χώρες και χώρες της Μέσης Ανατολής τα προσεχή έτη 2019 και 2020, πρίν την διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου της Πανευρωπαικής Γηριατρικής Εταιρείας EuGMS στις 7-9 Οκτωβρίου 2020 στην Αθήνα.
Μια επιλεγμένη ομάδα διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα μεταφέρει τις γνώσεις της σχετικά με την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων μέσω παρεμβάσεων στη διατροφή και στην άσκηση.
​Επίσημη γλώσσα: Ελληνικά και Αγγλικά


2017

24-26 Νοεμβρίου, 2017

Η ΕΕΜΕΓ συμμετέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμα του Πανελληνίου Συνέδριου Διατροφής & Διαιτολογίας.  Στο Κλινικό φροντιστήριο “Γηριατρική Διατροφή: Βιωματικό Σεμινάριο” θα μιλήσουν οι: Γ. Σούλης (Γηρίατρος, Αντιπρόεδρος ΕΕΜΕΓ), Ε. Τζανετάκου (Κλινική Διαιτολόγος, Βιοϊατρικός Επιστήμων, Ταμίας ΕΕΜΕΓ), Ι. Γεωργιόπουλος (Ουρολόγος, Ειδ. Γραμματέας, ΕΕΜΕΓ).  Mπορείτε να δείτε εδώ το επιστημονικό πρόγραμμα


26 Ιουνίου, 2017

Διοργανώθηκε με επιτυχία και υψηλή προσέλευση συμμετεχόντων το Workshop της Γηριατρικής Ευρωπαικής Εταιρείας -EUGMS,  στις 26 Ιουνίου 2017 στην Αθήνα.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της -Ευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρείας –European Union Geriatric Medicine Society (EUGMS) στην προσπάθεια να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες των Ελλήνων ιατρών, όλων των ειδικοτήτων, που ενδιαφέρονται για την Γηριατρική και τις ανάγκες των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας στην χώρα μας, ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ελληνικής Ένωσης Γηριατρικής – Hellenic Consortium for Geriatric Medicine και διοργάνωσαν Workshop στις 26 Ιουνίου από κοινού με θέμα "Development of Geriatric Medicine : A perspective for a new approach towards the older patients"

Τα μέλη του ΔΣ της EUGMS έδωσαν διαλέξεις ενώ πραγματοποιήθηκαν  Στρογγυλά Τραπέζια με την συμμετοχή ελληνικών επιστημονικών εταιρειών με ειδικό ενδιαφέρον για την γηριατρική καθώς και ελεύθερη συζήτηση με το ακροατήριο, με τίτλο: Do we need geriatric medicine in Greece ? Η εκδήλωση αυτή, η οποια πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Electra Metropolis, στην Αθήνα, αποτέλεσε την απαρχή μιας Πανελλήνιας συνεργασίας ιατρών και επαγγελματιών υγείας όλων των ειδικοτήτων σε θέματα ατόμων της μεγαλύτερης ηλικίας και διετέλεσε σημαντικά στην διεκδίκηση διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου της Eυρωπαικής Εταιρείας EuGMS στην Ελλάδα το 2020.

Εδώ μπορείτε να δείτε τα minutes του απολογισμού της εκδήλωσης στα αγγλικά σε μορφή ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ και εδώ την αξιολόγηση από τους συμμετέχοντες.

Το σεμινάριο κρίθηκε εξαιρετικό με βαθμολογία 4,7 στα 5, πράγμα που αποδεικνύει ότι η ισχύς εν τη ενώσει έχει πάντοτε θετικά αποτελέσματα!

 

Η Ευρωπαϊκή Γηριατρική Εταιρεία μας ενημέρωσε ότι  η υποψηφιότητα της Ελλάδας έγινε αποδεκτή μαζί με την Σουηδία και το Ισραήλ για την διεκδίκηση του συνεδρίου της EUGMS το 2020.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στην Νίκαια στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 όπου η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει την πρόταση του Hellenic Consortium for Geriatric Medicine για την διεξαγωγή του συνεδρίου στην χώρα μας, ενώ ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε η Γηριατρική στην Ελλάδα να αποκτήσει ίσες ευκαιρίες με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.2016

H Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης (Ε.Ε.Μ.Ε.Γ) διοργάνωσε το Χειμερινό Σχολείο Γηριατρικής, µε θέµα: «Διερεύνηση και διαχείριση κινδύνου πτώσεων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» το οποίο πραγματοποιήθηκε 2-3 Δεκεμβρίου 2016 στο Ξενοδοχειο Stratos Vasilikos στην Αθήνα. Δείτε το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου2015 

8-10 MAIOY 2015 - Διοργανώθηκε με επιτυχία το Εαρινό Σεμινάριο Γηριατρικής στο Ξενοδοχείο Golden Age στην Αθήνα. Το Δελτίο Τύπου του Σεμιναρίου δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες πολλών ιατρικών, διατροφολογικών εταιρειών και ηλεκτρονικών περιοδικών:

Δελτίο Τύπου_MEDNUTRITION 

Δελτίο Τύπου_ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΤΟΛΟΓΩΝ- ΔΙΑΙΤΡΟΦΟΛΟΓΩΝ 

Δελτίο Τύπου_ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 

Δελτίο Τύπου_IATRONET 

Δείτε εδώ το Τελικό Πρόγραμμα του Εαρινού Σεμιναρίου Γηριατρικής.

16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015- Διοργάνωση σεμιναρίου απο τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Μ.Ε.Γ Καθ. Γηριατρικής, Αθανάσιο Μπενέτο με θέμα: “Το μήκος των τελομερών ως προυπόθεση και αποτέλεσμα της αγγειακής γήρανσης”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο “Pitie Salpetiere” στο Παρίσι.

31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 - Διοργάνωση Σεμιναρίου για την Γήρανση απο τον Πρόεδρο της Ε.Ε.Μ.Ε.Γ Καθ. Γηριατρικής Αθανάσιο Μπενέτο στο Καρδιαγγειακό Ερευνητικό Κέντρο του Παρισίου.

5-7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 – 2nd Athens Symposium “ Advances & Pespectives in Geriatric Oncοlogy”, Royal Olympic.  Συμμετοχή του Προέδρου της ΕΕΜΕΓ Καθηγ. Μπενέτου Αθ. στην Στρογγυλή Τράπεζα “Epidemiology and special issues” που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5 Μαρτίου στις 16:30-18:00.

11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015 και ώρα 15:30 - 16:30 στο ξενοδοχείο Divani Caravel, αίθουσα ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΑ

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ (Ε.Ε.Μ.Ε.Γ) διοργανώνει ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ, µε θέµα: «Αντιμετώπιση Γηριατρικών ασθενών από το γιατρό της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης» στο πλαίσιο των ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΚΠΑΙ∆ΕΥΤΙΚΩΝ ΗΜΕΡΙ∆ΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙ∆ΑΣ ΥΓΕΙΑΣ «Γ. ΠΑΠΑ∆ΑΚΗΣ». Δειτε εδω το αναλυτικό Πρόγραμμα.2014

9-12 OCTOBER 2014, 8TH DIETS-EFAD CONFERENCE, ATHENS, GREECE

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.Μ.Ε.Γ ΚΑΘΗΓ. ΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘ. ΜΠΕΝΕΤΟΥ ΣΤO ΠΛΑΙΣΙO ΤΟΥ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ

Διάλεξη για την Ανίχνευση της Ευθραστότητας:  Από την διάγνωση ως την πρακτική εφαρμογή, το σύνδρομο της ευθραστότητας περιλαμβάνει μια σωματική, ψυχολογική και κοινωνική διάσταση.

Αν και δεν είναι ένα πολύ σαφώς καθορισμένο θέμα μέχρι στιγμής, η ευθραστότητα αφορά την μετάβαση από ένα ισχυρό οργανισμό  σε μια κατάσταση μη αυτοεξηπηρετούμενη του ασθενούς, τα συμπτώματα της οποίας αυξάνονται σε ηλικιωμένους, ιδίως μετά την ηλικία των 80 ετών.

Παρ 'όλα αυτά, και σύμφωνα με τον καθηγητή Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο Nancy, Γαλλία, κύριο Αθ. Μπενέτο, η ηλικία από μόνη δεν εξηγεί το σύνδρομο αυτό και δεν θα πρέπει να είναι το μόνο κριτήριο για τη χειρουργική επέμβαση στους ηλικιωμένους. Για περισσότερα διαβάστε την αναφορά που έγινε στα πλαίσια του Πανευρωπαικού συνεδρίου Διατροφής και Διαιτολογίας στην απογευματινή συνεδρία της Παρασκευής 10 Οκτωβρίου 2014, 8th DIETS-EFAD Conference. 9-12 October 2014, Athens Greece

10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014 - ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΗΣ ΓΗΡΑΝΣΗΣ (Ε.Ε.Μ.Ε.Γ)

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Εναρκτήρια εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας για την Μελέτη και Έρευνα της Γήρανσης (Ε.Ε.Μ.Ε.Γ) – Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου και την Εναρκτήρια Ομιλία του Προέδρου της Εταιρείας Καθηγ. Μπενέτου Αθανάσιου